Manapság a jövőnkre felelősen gondolók igyekeznek anyagi áldozatokat is hozni, hogy zöldebben élvezzék a XXI. század vívmányait, mint a közlekedést is. Az elektromos járművek vásárlói szívesen töltenék otthon a járművüket, mivel az a legolcsóbb, legkényelmesebb megoldás. Fontos a biztonság, akár az otthonról, akár az autóról, akár a családról, vendégekről van szó.

 

Az olcsó lehetőséget keresőknek ajánl a Legrand - a piacon egyedülállóan - megoldást azoknak, akik otthon szeretnék tölteni az autójukat biztonságosan és nem kívánnak egy kisebb autó árát elkölteni a töltőberendezésre. A Green’UP Access töltők annyiban egyedülállóak, hogy nem csak a szokásos csatlakozást teszik lehetővé 1 fázison, hanem a hosszabb és ezüstözött érintkezőkkel biztosítják a kisebb átmeneti ellenállást, kisebb melegedést és így a kisebb tűzveszélyességet. Emellett kommunikálni is tudnak az arra felkészített járművekkel, ezzel elérhető 16A-es (3,7 kW-os) folyamatos töltés is, szemben a normál dugaszolóaljzatokkal, amelyeknél az autógyártók által lekorlátozott 8-10A-rel lehet legfeljebb tölteni. Mit jelent az arra felkészített jármű? A jármű olyan töltőberendezéssel van felszerelve, amelynek csatlakozója is Legrand gyártmányú, így a töltő és az aljzat tud egymással kommunikálni. Ezzel a töltési időt jelentősen le tudjuk csökkenteni, majdnem a felére. A biztonság növelése miatt érdemes a Green’UP Access kit-tet választani, amikor is a dugaszolóaljzat mellett kapunk egy FI relét ( F típusú ) és egy töltővezeték tartókonzolt is.

Amennyiben olyan járművünk van, amelyet lehet nagyobb teljesítménnyel is tölteni, akkor akár a 2x22kW-os töltőig is kínál megoldást a Legrand a Green’UP Prémium családdal. Ehhez természetesen már külön tervezett, méretezett védelmek, és megfelelő betáplálás is szükséges (22kW-hoz 3x32A). (A javasolt védelmek: túlfeszültség védelem a rendszerhez illesztve, a túláram védelem-, áramvédő kapcsoló kialakítása már töltési pontonkként ajánlott.)  A Legrand a következő teljesítmény lépcsőkkel gyártja Green’UP Prémium töltőit: 3,7; 7,4;  és 22 kW. A felső korlát a 2x22 kW-os, 3 fázisú töltőhely, akár falra szerelhető, akár szabadonálló töltőállomás kialakítással 2 töltőhellyel. Lehetőség van a beltérre optimalizált műanyag, vagy a robosztusabb fém között választani. Külső vezérlő jel bekötésével is kiegészíthető a rendszer (feszültségmentes kontaktus), ami lehet akár csúcsidő/völgyidő jel, akár be-/kikapcsolás, stb. A Legrand Green’UP Prémium töltői rendelkeznek Bluetooth kommunikációval, amiket igény szerint lehet bővíteni IP kommunikációs modullal és RFID olvasóval is, ha többen szeretnénk egyszerre használni a töltőt, de fontos, hogy ki mennyit fogyasztott. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre elegendően nagy betáp teljesítmény, akkor a töltők akár programozottan is, vissza korlátozhatóak, vagy egy kis kiegészítéssel akár dinamikusan szabályozhatóak a hálózat pillanatnyi fogyasztásának függvényében. Újdonság, hogy minden Prémium töltőnk 6mA DC védelemmel kerül leszállításra, így elegendő egy F típusú áramvédő kapcsoló alkalmazása a szabványos védelem kialakítására.

A töltőkről bővebben a https://legrand.hu/termekek/auto-tolto/greenup-jarmu-tolto-lakossagi honlapon lehet többet olvasni.